Pretul imobiliarelor se va reduce

Masurile anticriza propuse de Guvern vor influenta piata imobiliarelor in sensul reducerii preturilor. Este de asteptat ca cererea sa scada pe fondul reducerii puterii de cumparare a bugetarilor, aflam din Imopedia.

Daca preturile vor scadea pe fondul reducerii cererii venita dinspre angajatii din sectorul bugetar, vor fi avantajati cei din sectorul privat ale caror venituri sunt deocamdata neamenintate.

Scaderea veniturilor in sectorul public cu 25% va duce la intrarea in incapacitate de plata a bugetarilor care au angajat credite ipotecare si la executarea ipotecilor de catre banci. Astfel va creste oferta pe piata imobiliara, ceea ce va conduce automat la scaderi de preturi. In urmatoarele 3-6 luni se va inregistra un recul pe piata civila (locuinte, case de vacanta, loturi pentru case). Scaderea puterii de cumparare si neincrederea vor duce si la autostoparea programului Prima Casa.

Dar, dupa o scadere a volumelor de 10-15% fata de anul trecut, din toamna ne putem astepta la o relansare atat ca volum cat si ca nivel de preturi pe piata locuintelor si a terenurilor.

Sursa: Imopedia