Doar cele interesate sa accepte propunerea guvernului. Daca nu, se poate spune ca Programul Prima Casa nu va mai exista. Premierul a tinut sa precizeze ca discutiile au inceput cu BCR, fiind cea mai interesata banca de acest program.
Premierul Emil Boc spune ca impartirea riscului va conduce la dublararea atat a plafonului total al garantiilor, in prezent de 1,5 miliarde euro, cat si a numarului de beneficiari. El a precizat ca preluarea de catre banci a unei parti din riscul aferent acestor garantii este optionala, iar contractele de creditare vor fi modificate doar intre banci si Fondul de Garantare, fara a afecta clientii si fara a fi schimbate conditiile contractuale. “La 1,5 miliarde euro garantii se poate adauga inca 1,5 miliarde euro. Vom dubla numarul beneficiarilor prin dublarea plafonului actual al garantiilor, se deblocheaza garantiile acordate de stat. Daca bancile accepta aceasta varianta, vor mai fi inca 1,5 miliarde euro in sistem”, a spus Boc.
Cererile curg, bani nu mai sunt!
Bancherii spun ca au primit avalanse de cereri pentru credite prin programul guvernamental. De exemplu, George Georgakopoulos, directorul executiv pentru creditare in cadrul Bancpost, spune ca cererile sunt de trei ori mai mari decat plafonul. Practic, intr-o luna si jumatate, aceasta banca a primit cereri in valoare de 11 milioane de euro, fata de cele 4,2 milioane alocate.
Chiar si BCR, institutia cu cel mai mare plafon din program adica 64 de milioane de euro, anunta ca mai poate acorda doar 500 de credite. Adica, dupa un calcul, mai putin de un imprumut de agentie. “Plafonul disponibil este aproape utilizat, tocmai de aceea clientii care ar dori sa beneficieze de avantajele programului trebuie sa se grabeasca”, explica Ioana Mihai, sef departament credite garantate BCR.
Sursa: Banking News