
Modul în care vă încălziți apartamentul este important, în primul rând din punct de vedere economic, dar și din cel al confortului.
Ca să alegi centrala termică potrivită pentru apartamentul tău, să știi ce tip de sistem de încălzire ți se potrivește trebuie să înțelegi care îți sunt nevoile și care este cea mai eficientă variantă raportată la zona ta și la tipul de combustibil la care ai acces.
Exista patru mari tipuri de încălzire: gaz, electrică, lemn și peleți
Centralele termice pe gaz
Este cea mai comună formă de încălzire centrală. O astfel de centrală este printre cele mai populare, cel puțin în România. Centrala termică pe gaz folosește după cum bănuiți gazul drept combustibil. Centralele pe gaz.
In esență este vorba de o instalație care produse căldură și apă caldă.
Cu ceva timp în urmă, gazul era printre cei mai ieftini combustibili convenționale. Iată însă că vremurile se schimbă și lucrurile vor arata altfel în viitorul apropiat.
Majoritatea centralelor termice de apartament pe gaz sunt în condensare. Acestea au un randament crescut, fiind una dintre principalele soluții pentru încălzirea în mod eficient a unor spații. Astfel, randamentul unei centrale termice pe gaz poate ajunge la 92 – 95% la modelele clasice, iar la cele în condensare poate fi chiar de 107 – 109%. La un moment dat gazul a fost un combustibil ieftin în comparație cu curentul electric, de exemplu. Acum nu mai este cazul. Dar, nu poți să știi niciodată cum evoluează piața.
Centralele termice electrice
Energia electrică nu a avut în ultimul timp un preț prea scăzut. Iar consumul unei centrale electrice nu este deloc mic. Totuși, ne îndreptăm cu pași repezi spre o readucere în atenție a acestei centrale.
Centrala electrica este accesibilă ca preț, instalarea ei fiind deosebit de facilă. Nu necesită racorduri de gaze, nu necesită spații speciale alocate, evacuări de fum, s.a.m.d. Un astfel de tip de centrala este ușor de ales în funcție de volumul spațiului pe care doriți să-l încălziți. Fiindcă consumul este în general de 50 W/mc, înmulțind volumul pe care îl avem la dispoziție cu consumul, obținem capacitatea centralei în w. Tăind trei 0-uri, obținem puterea centralei în kw. Specialiștii susțin că o astfel de centrala electrică oferă predictibilitate mai mare în costuri. Pe lângă acest astfel, ea este și economică, nu poluează și este și destul de silențioasă.
Centralele pe lemne
Centralele termice pe lemne sunt folosite îndeosebi în zonele de munte, unde accesul la un alt combustibil este limitat. Calitatea lemnului influențează foarte mult randamentul centralei, dar și durata de viață a acesteia.
Centrala termica pe lemn are nevoie de o camera special amenajată care să îndeplinească toate normele in vigoare. Este nevoie și de un coș de fum bine dimensionat în funcție de caracteristicile centralei. Instalația termică trebuie să aibă unele echipamente care să-i ofere siguranță în funcționare. Este nevoie ca această centrală să fie curățată des, din cauza cenușii care rezultă în urma arderii. Recomandările specialiștilor este ca centralele termice pe lemn să funcționeze la temperaturi ridicate pentru a se evita producerea de gudron si condens. În cazul în care se utilizează lemn verde, centrala trebuie curățată mai des. De asemenea, folosirea lemnului verde implică și curățarea coșului de fum o dată la 1 – 2 săptămâni. Nu este o centrală care să sugereze siguranță, însă ca alternativă este funcțională și nu foarte scumpă în folosire. Eficiența centralelor termice pe lemn este dată de: calitatea lemnului, temperatura adecvată, termostat, verificarea tirajului, verificarea curățării centralei, aerisirea încăperii unde ținem centrala.
Centralele termice pe peleți
Aceste sisteme de încălzire ce au la bază centrala termică pe peleți sunt în realitate sisteme de încălzire moderne și destul de eficiente. Ele folosesc drept combustibil peleții. Putem spune că discutăm despre un sistem de încălzire inovator, cu o îmbunătățire considerabilă a eficienței termice și fiabilitate crescută. O centrală pe peleți este creată pentru a oferi căldură și a produse apă caldă. Există de altfel centrale pe peleți și cazne pe peleți. Caznele pe peleți sunt folosiți exclusiv pentru încălzirea apei din sistem. Astfel de cazane au o capacitate mare de stocare, oferind o autonomie de cel puțin un an. Sistemele de încălzire bazat pe peleți sunt simplu de folosit, prin prisma faptului că peleții sunt egali ca dimensiuni și uniformi, ei se manevrează destul de simplu. Totuși, încălzirea cu centrale pe peleți este ecologică 100%. Peleții sunt realizați din rumeguș – adică nu tăiem niciun copac pentru a ne încălzi.